STROOMVERBRUIK

Door onze ervaring in het plaatsen van infrarood panelen krijgen we steeds meer inzicht in het stroomverbruik.

We moeten onderscheid maken tussen infrarood panelen voor de persoonlijke verwarming en voor ruimteverwarming.

 

Panelen voor persoonlijke/gerichte verwarming.

De straling van de panelen en/of andere infrarood producten verwarmen het lichaam of een deel daarvan (handen/voeten). Indien u panelen gebruikt voor een beperkte periode, is dit vaak de goedkoopste oplossing, omdat men enkel verwarmt indien men verwarming nodig heeft. 

Het verbruik en de kosten zijn dan eenvoudig te berekenen.

 

Van elk elektrisch product wordt het wattage aangegeven. Dit geeft het verbruik in watt aan per uur.

Een paneel van 1000 watt verbruikt 1000 watt ( 1kilowatt oftewel 1kw) per uur. Afhankelijk van de leverancier betaal je per kilowatt een bepaald bedrag. Dat is voor 2018 ongeveer € 0,20.

De curve van 300 watt kost per uur dus ongeveer € 0,07

Met een thermostaat kan niet alleen de temperatuur worden geregeld, maar kan ook het energieverbruik worden verminderd. Immers, als  de gewenste temperatuur is bereikt zal het paneel worden uitgeschakeld en wordt geen elektriciteit gebruikt.

Panelen voor ruimteverwarming.

Er is echter een omslagpunt wanneer men langer gebruikt maakt van panelen zoals bijvoorbeeld in de woonkamer. Indien warmtepanelen voor ruimteverwarming wordt gebruikt is het verstandig voldoende capaciteit te nemen om ook in de koudere wintermaanden vloer, muren en andere objecten in de ruimte (snel) op te warmen. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt zorgt de thermostaat ervoor, dat het paneel uitgaat en pas weer aan zodra dit nodig is. De Sunnyheat panelen zorgen er zelfs voor dat de panelen intelligent geschakeld worden en slechts het vermogen gebruiken welke nodig is om de temperatuur constant te houden (modulerende panelen).

Om de energiekosten te drukken is het goed te beseffen dat de kenmerken van een infrarood paneel veel overeenstemming vertoont met het licht. Elke keer dat gebruik wordt gemaakt van een ruimte beslis je om het licht aan te doen. Zo beslis je ook om het licht uit te doen.

Ervan uitgaande dat elke ruimte in een pand een paneel met warmteregelaar heeft zal een dergelijke beslissing ook gelden voor de warmte in een ruimte. Het gaat dan niet alleen om de vraag of het paneel uit moet, maar ook of de temperatuur hoger/lager moet worden gezet.

Het grote voordeel van de infrarood panelen is dat de straling ook gericht verwarmt. Dat betekent dat de straling iemand verwarmt, als hij/zij zich in het stralingsgebied bevindt. Denk bijvoorbeeld aan even een kopje koffie nemen of een bad/douche nemen. Het paneel hoeft dan maar een korte periode aan te staan en is het niet nodig om de gehele ruimte te verwarmen.

Ten opzichte van de CV kan met deze benadering een hoger comfort niveau worden bereikt en tevens de energiekosten worden gedrukt.

Met de nieuwe wifi warmteregelaars heb je de mogelijkheid om altijd en overal te weten hoe warm het in een ruimte is en kun je de warmte instellen op de gewenste temperatuur


Meer weten? Klik dan hier.