top of page

STROOMVERBRUIK

Door onze ervaring in het gebruik en de mogelijkheden  van infrarood panelen en andere infrarood verwarmingsproducten krijgen we steeds meer inzicht in het stroomverbruik.

Een laag stroomverbruik begint bij het gebruik van het juiste infrarood product en warmteregelaar.  

Voor bespaartips bij gebruik van gas zie hier

 

Infrarood producten voor persoonlijk warmtecomfort.

De straling van de panelen en/of andere infrarood producten verwarmen het lichaam of een deel daarvan (handen/voeten of onder- bovenlichaam)). 

 

Van elk elektrisch product wordt het wattage aangegeven. Dit geeft het verbruik in watt aan per uur.

Een paneel van 1000 watt verbruikt 1000 watt per uur( 1kilowatt oftewel 1kWh). Afhankelijk van de leverancier betaal je per kilowatt een bepaald bedrag. Dat is voor 2021 ongeveer € 0,20, maar in 2022 hangt de prijs veel af van het energiecontract.

Deze kan oplopen tot € 0,50-€0,60 (variabel contract). Zie hier.

Een voetenmat en/of bureaumat (zie persoonlijk warmtecomfort) is niet duur maar geeft een zeer aangename warmte.

De stroomkosten zijn gering: een mat van 100 watt kost € 0,02-€0,06 per uur.

Een curve of paneel van 300 watt verwarmt onder-bovenlichaam en kost € 0,06-€0,18 per uur.

Een infrarood paneel aan plafond, aan de wand of mobiel op voetjes kan een persoon ook goed verwarmen.

Het stroomverbruik is dus een centenkwestie, maar het comfort is groot. De temperatuur in de ruimte waar de persoon zich bevindt kan relatief laag blijven.

Panelen voor ruimteverwarming.

 Indien warmtepanelen voor ruimteverwarming wordt gebruikt is het verstandig voldoende capaciteit te nemen om ook in de koudere wintermaanden vloer, muren en andere objecten in de ruimte (snel) op te warmen. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt zorgt de thermostaat ervoor, dat het paneel uitgaat en pas weer aan zodra dit nodig is. De Sunnyheat panelen zorgen er zelfs voor dat de panelen intelligent geschakeld worden en slechts het vermogen gebruiken welke nodig is om de temperatuur constant te houden (modulerende panelen).

Als een paneel van 1000 watt een uur aanstaat kost dat per uur € 0,20-€0,60 afhankelijk van het energiecontract (zie hier).

Om de energiekosten te drukken is het goed te beseffen dat de kenmerken van een infrarood paneel veel overeenstemming vertoont met het licht. Elke keer dat gebruik wordt gemaakt van een ruimte beslis je om het licht aan te doen. Zo beslis je ook om het licht uit te doen, als je weggaat.

Ervan uitgaande dat elke ruimte in een pand een paneel met warmteregelaar heeft zal een dergelijke beslissing ook gelden voor de warmte in een ruimte. Het gaat dan niet altijd om de vraag of het paneel aan/uit moet, maar ook of de temperatuur  hoger/lager moet worden gezet.

Het grote voordeel van de infrarood panelen is dat de straling ook gericht verwarmt. Dat betekent dat de straling iemand verwarmt, als hij/zij zich in het stralingsgebied bevindt. Denk bijvoorbeeld aan even een kopje koffie nemen of een bad/douche. Het paneel hoeft dan maar een korte periode aan te staan en is het niet nodig om de gehele ruimte te verwarmen.

Ten opzichte van de CV kan met deze benadering een hoger comfort niveau worden bereikt en tevens de energiekosten worden gedrukt.

Met de nieuwe wifi warmteregelaars heb je de mogelijkheid om altijd en overal te weten hoe warm het in een ruimte is en kun je de warmte instellen op de gewenste temperatuur.


Meer weten? Klik dan hier.
 

bottom of page