top of page

Infrarood panelen of CV

Steeds meer mensen stappen over op infrarood verwarming

Infrarood verwarmen wordt steeds populairder, mede omdat duidelijk is dat verwarmen met aardgas op termijn zal gaan verdwijnen. Maar langzamerhand gaan de mensen begrijpen, dat de combinatie infrarood panelen/heaters tezamen met (inventieve)warmteregelaars een ideale manier van verwarmen is                                                                                                                                                                                                                                                          

Als je een vergelijking wenst te maken tussen verwarmen op basis van aardgas of het aardgasvrij verwarmen met infrarood panelen, dan praat je feitelijk over verwarmen op basis van circulatie van warme lucht (convectie/ CV ) ten opzichte van verwarmen op basis van infrarood straling. 

Het is goed om de voor-en nadelen van beide systemen naast elkaar te zetten.

Zie ook snel van gas af.

Gezondheid

Infrarood panelen geven een straling die in de koudere periodes gezond is voor mens en dier. Daarnaast geven ze geen uitstoot van schadelijke stoffen.                                                                       

Deze voordelen heeft convectiewarmte (veel) minder. Daarnaast betekent de circulatie van warme lucht tevens circulatie van ziektekiemen en allergische stoffen.

Comfort

De infrarood straling geeft een natuurlijke warmte en wordt als (zeer) aangenaam ervaren (net als de zon). De opwarmtijd van een paneel is zeer snel (paar minuten) en de opwarming van een (deel-) ruimte gaat dan ook snel Infrarood panelen zijn daarbij geluidloos en reukloos.   Deze voordelen heeft de CV/radiatoren niet of minder. Bij convectie speelt ook nog dat de warme lucht opstijgt en het plafond meer verwarmt dan de vloer

En bijzondere optie is om het paneel te bedrukken met een eigen (digitale) afbeelding

 

Financieel

Infrarood panelen scoren normaliter beter op het gebied van aanschaf, onderhoud, kosten van montage (en demontage) en levensduur

Anders dan bij de moderne convectietechnieken is de noodzaak van (zeer) goede isolatie minder aanwezig.                                                                                                                                                                                   

Bij een verstandig gebruik van de infrarood panelen kan een (aanzienlijke) besparing van de energiekosten worden gerealiseerd ten opzichte van de traditionele CV verwarming. Zie ook de bespaartips.

Sommige gemeentes geven een subsidie voor aardgasvrij maken (Amsterdam) of geven een goedkope lening.

Efficiëntie

De mogelijkheid om radiatoren op te hangen is beperkt. Normaliter laag aan de wand. Infrarood panelen kunnen worden geplaatst aan plafond, wand of zelfs mobiel. Verplaatsen is eenvoudig.

Een belangrijk voordeel van infrarood panelen en/of verstralers is dat niet alleen een ruimte kan worden verwarmd, maar ook een specifieke plek. In de praktijk zie je veelvuldig dat een huis met warmtepomp of traditionele CV koude plakjes heeft, met name de zithoek en badkamer. Bijverwarming met ir-panelen is dan de uitkomst.

 

In de meeste bestaande woningen met een CV wordt de warmte in het huis aangestuurd door de thermostaat in de woonkamer. Dit is verre van ideaal.                                                                                                                             

 Infrarood panelen kunnen in iedere kamer eenvoudig worden aangesloten op een warmteregelaar. Realiseer de gewenste warmte in een kamer op het moment dat je dat wenst, maar bespaar stroom als je geen warmte nodig hebt. Infrarood verwarming op min of meer dezelfde manier worden behandeld als licht.

 

Warmtebeheersing

Er zijn talloze manieren om de warmte van infrarood panelen/verstralers aan te passen aan de eigen wensen. Met infrarood panelen kan voor iedere ruimte afzonderlijk een keuze worden gemaakt uit de vele opties: aan/uit knop, timer, dimmer, thermostaat (met/zonder bedrading). Voor iedere situatie is er een passende oplossing.

NIEUW is de wifi thermostaat, die kan worden aangesloten op het Tuya platform. Op deze manier kan -op afstand- elke kamer worden gecontroleerd op de temperatuur en zo nodig worden aangepast.

 Het Tuya platform is in principe beschikbaar voor alle elektrische apparaten, zoals licht, camera, beveiliging.

 

 

 

 

bottom of page