top of page

Infrarood panelen of vloerverwarming

Vloerverwarming

 

Voor een uitleg van ruimteverwarming zie hier

 

Vloerverwarming is mogelijk met als warmtebron waterbuizen en een CV  of elektrisch met matjes of folie

 

Bij opwarming van de warmtebron wordt in eerste instantie de onderkant van de vloer opgewarmd. Zodra de bovenkant warm is zal de vloer de warmte afgeven aan de ruimte. Dit is infrarood straling en de warmte hangt af van de temperatuur van de opgewarmde vloer. Veelal zal de vloeroppervlakte niet hoger komen dan 30°-35°C.

De vloer koelt af als de gewenste temperatuur is bereikt en de thermostaat afslaat.

 

Bij vloerverwarming duurt het relatief lang voordat de rest van de materie (muren, meubilair)in een ruimte is opgewarmd en in de ruimte de gewenste temperatuur is bereikt.

Door de lange opwarmtijd is het daarom praktisch om de temperatuur op ongeveer hetzelfde niveau te laten.  Dit heeft wel consequenties voor de energie kosten.

 

De installatiekosten zijn relatief hoog en indien de warmtebron op aardgas werkt, dan is onderhoud en vervanging van CV en pomp ook aan de orde.

Het grote voordeel van vloerverwarming is dat het onzichtbaar is.

 

 

Infrarood panelen

 

Infrarood panelen/verstralers hebben een veel hogere oppervlaktetemperatuur en  de opwarmtijd is eveneens veel sneller (enkele minuten).

De straling warmt direct vloer, muren en overige materie op, zodat deze snel een bijdrage leveren aan de opwarming van de ruimte. De gewenste temperatuur in een ruimte wordt dan ook sneller bereikt en de thermostaat zorgt er dan voor dat het paneel uitgaat.

Zolang het paneel aanstaat geeft deze een aangename warmte voor het gehele lichaam van mens en (huis-) dier.

 

De kosten van aanschaf zijn relatief laag en onderhoud is niet nodig. Ook de geschatte levensduur is hoog, nl 20-30 jaar

 

Het grote voordeel van infrarood panelen is dat de comfortabele warmtestraling snel vloer en andere materie (inclusief mens en dier) opwarmt.

Daarnaast is veel meer mogelijk op het gebied van warmtebeheersing, zeker met de nieuwe wifi regelapparatuur

Combinatie vloerverwarming en infrarood panelen

Zeker in geval van wat ouder onroerend goed met mindere isolatie is het combineren van vloerverwarming met infrarood panelen een uitstekende optie. De vloerverwarming zorgt dan voor een algemene minimum temperatuur in de ruimte en de panelen voor de gewenste warmte op een specifieke plek. Zie voor meer informatie hier.

bottom of page