Meest gestelde vragen

1.

Wat is Infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is een warmte op basis van straling, infrarode straling is identiek aan de straling die we krijgen van de zon, zonder de schadelijke UV-straling. Omdat deze warmte zo natuurlijk voor ons is, voelt het comfortabel aan. Ook worden diverse positieve eigenschappen voor de gezondheid aan toegeschreven. De warmte is aangenaam voor de spieren en gewrichten, bacterien hebben minder kans zich te ontwikkelen en u zult minder last hebben van allergieen. Meer...

2.

Hoe werkt Infrarood verwarmen?

Infrarode straling verwarmt u en de objecten om u heen direct (niet eerst de lucht) en hebben de snelste opwarmingstijdtijd in vergelijking met elk ander verwarmingssysteem. Inschakelen en uitschakelen is vrijwel direct voelbaar. Ook kunnen panelen afzonderlijk van elkaar aangestuurd worden. Dit kan resulteren in kosten- en energiebesparing vooral bij seperate schakeling, plaatselijke gebruik of bij kamers die niet altijd worden gebruikt. Daarnaast werken de panelen volgens het “line of sight” principe waarbij het paneel vooral recht vooruit de warmte uitstraalt, de warmte stijgt niet op, waardoor ook zeer gericht verwarmd kan worden.

Door opwarming van de objecten (muur,vloer,meubels) zal langzamerhand ook de ruimte als geheel worden opgewarmd.

3.

Waarvoor gebruik ik IR verwarming?

De toepasbaarheid voor infrarode verwarming is groot. Als hoofdverwarming kunt u uw (vakantie)huis of kantoorpand verwarmen, maar u kunt ook kiezen voor plaatselijke en/of mobiele warmte voor een bepaalde ruimte zoals het woon- of eetgedeelte, de receptie of badkamer. We hebben zelfs ervaring met panelen die worden gebruikt op de boot, camper en caravan. Onze mobiele panelen zijn ook geschikt voor buiten gebruik mits ze buiten de regen worden gehouden, vocht heeft (nagenoeg) geen invloed op de werking van het paneel.

4.

Wat kost infrarood verwarmen?

Naast de aanschafkosten zijn van belang de installatiekosten, onderhoud en het energieverbruik.Onderhoud is niet nodig en voor de installatie van een enkel paneel is een elektrisch aansluitpunt nodig met voldoende beschikbaar vermogen en het paneel is eenvoudig binnen 10 minuten zelf te installeren met het meegeleverde bevestiginsmateriaal. Voor meerdere panelen, het wegwerken van het aansluitpunt, extra functionaliteit zoals aanwezigheidssensor of het toevoegen van een groep zijn er nog kosten voor materiaal en installateur/elektricien te rekenen. 

5.

Wat bespaar ik met IR verwarmen?

Infrarode verwarming hebben een bewezen record van verminderd energieverbruik ten opzichte van andere vormen van verwarming. Het resultaat van de besparingen hangt van verschillende factoren af zoals plaatsing, isolatie en vooral wijze van gebruik. Hoewel sommige projecten besparingen van meer dan 50% te hebben aangetoond, is een meer conservatieve schatting 10-20% ten opzichte van conventionele verwarming een goede indicatie. Daarbij zal een minder goed geïsoleerde ruimte in vergelijking meer besparen, en een goed geïsoleerde ruimte uiteraard minder energie verbruiken. Hoofdregel voor besparing is: kies het juiste formaat en plaatsing en gebruik het vooral waar en wanneer u de warmte nodig heeft. Enthus panelen zijn ideaal in samenhang met zelf opgewekte energie van zonnepanelen en/of windenergie, daarbij is de besparing hoger dan bovengenoemd. Meer...